Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Lørdag 26.april -annet.

Håra Kraftverk Posted on 26 Apr, 2014 22:33:20

I tillegg til Johan er det Olav O som har vert i inntaket og styrt ventiler og luke. Her på lekkasjekonroll. Her forklarer Trygve “padlå”, utløseren for rørbruddsventilen. Loddet er kommet på og testing gjøres. Dette virker….Det er full vår ved Håraknuten og vi ser nå resultatene etter arbeidene som ble gjort i midtvinters – i februar. Trekkerør og kabler til mast og linje er godt dekket med jordsekker og det gjenstår bare overdekkeing og noe oppfylling/planering inntil underdelen på bygget.

Fra Håraknuten er det god utsikt ned mot Håra og innover til Røldal.Og sørvestover til enden av Røldalsvatnet.Nesten hele grøftetraseen nedover fra Håraknuten er straks helt snøfri.Oppover mot riggplassen er det noe mer snø, men her har det tint enormt i dag så det er nok straks bart her også.Noen etterlengta “snorer” (til fiberen – gule fra koblingsboksen) ble bestilt på onsdag og var på Voss fredag. Det passet perfekt, Trygve skulle få besøk av kona i helga så ho sørget for at dette også kom på plass. Mange takk til Ingrid. Vi er også svært tilfreds med at du har lånt ut gubben til oss i helga smiley.

Takk for i dag alle involverte. Det blir en spennende dag i morgen også.



Ros til rørleggerne

Håra Kraftverk Posted on 26 Apr, 2014 22:19:07

Med forbehold om at trykket holder seg bra i natt (litt trykkfall får vi pga drypp-lekkasjene i inntaket) tillater vi oss allerede nå og gi Lars Roar, Ola S, Bodil og alle andre mer eller mindre involverte i rørlegginga stor honnør for flott og godt utført arbeid. Lars Roar, som med gravemaskin og klype samt følsomme fingre, har håndtert alle rør og med maskinen tredd de i hverandre, en ekstra honnør.

GRATULERE MED FLOTT UTFØRT ARBEID ALLE SAMMEN. Dette er god BG-reklame.

Anleggsleder Arild og byggeleder Trygve og har jobbet tett og godt sammen. Selv om det er et leverandør-kunde-forhold som skal hensynstas, har de håndtert dette meget bra. Det skyldes at det har vert full enighet om og fokus på målet og muligheter for å nå det, og ikke problemer. Det samme gjaldt for perioden Ola Steine var anleggsleder. Dere har hatt en del ting å bryne dere på, men utfordringene har vert løst fortløpende undervegs. Stor ros og mange takk til dere alle tre. La fortsettelsen og avslutningen bli den samme.



Lørdag 26.april – feilregistreringer

Håra Kraftverk Posted on 26 Apr, 2014 22:10:57

Som nevnt i forrige innlegg, ble det oppdaget fire feil. På rørbruddsventilen skulle det vert 2 stk induktive målere (grensebrytere), men disse er ikke montert og finnes ikke i området. Festene står klar! Men, Rune (SV) har to mekaniske “på lur” i bilen, er lett å be, og er raskt i gang med å montere disse i stedet.Ferdig – og problem løst.Neste feil er en dråpelekkasje i sveisen mellom fyllerøret og lufterøret (plastdeler). Det er ikke kritisk og kan repareres ved leilighet. I skjøten mellom T-rør og GRP drypper det mer. Her viser det seg at det er en sveiseskjøt på T-røret som ikke er slipt ned og er jevn med røret. Feilen burde vi oppdaget tidligere. Det burde ikke vert levert slik, skulle vert oppdaget ved mottak, montering, inspeksjon osv. En typisk feil som viser at det er viktig å være nøye med detaljene. Men dette er heller ikke kritisk da det er lavt trykk og sluk i gulvet. Men det må korrigeres og tas ved leilighet. Det siste er noe som oppdages når SV tester utstyret i inntaket fra pc. Det er en feil på hydraulikkanlegget i inntaket mot rørbruddsventilen slik at hydraulikken går og holder ventilen åpen når den skal stenge. Dette finner de ikke ut av og leverandør og montør kontaktes. Men, ved å stille anlegget slik at ventilen allikevel kan gå igjen (altså sikkerheten ivaretas) kommer vi oss i dag også forbi dette problemet.

I sum er dette for bagateller å regne og videre testing og kjøring kan gjøres i morgen.



Lørdag 26.april – røyrfylling fortsatt

Håra Kraftverk Posted on 26 Apr, 2014 21:25:34

Det var hyggelig å komme i stasjonen i morges og konstatere at det ikke har vert trykkfall ila natta, altså – 0 lekkasje (det er visst ganske sjelden at det er slike verdier!). Så da var det bare å fortsette fyllinga til neste stopp-punkt. Fortsatt stemmr (selvsagt) Jens sine tidsberegninger smiley.

Og slik fortsetter det utover formiddagen smiley. Fyllinga kan være en tolmodighetsprøve ved venting, men så lenge det ikke er feil, det er flott vær og en har å gjøre med trivelige folk, blir det også en del sosialt. Bl.a ble lunchpausen ute i dag og den passet jo fint med ventinga.

Per kunne godt tenkt seg en tur i Håradalen på ski så han rigger seg litt for å passe inn med “huvefolket”. Det er nemlig Røldal Free Ride Challenge i dag i de flotte forholda. Heldigvis var varmen ved stasjonen og arbeidslysta så stor at ønsket ble kansellert.

Andre jobber iherdig med sitt. VEO-karane lever litt i sin egen verden med sine testinger. Også her foregår mye på data. Spetals Verk karene flytter seg til inntaket og sørger raskt for at det blir opprettet forbindelse med alt utstyret der direkte fra stasjonen. Her er Per i full gang med kabeistrekking og kobling. Det ble litt i skapet her også. Når en må vente blir det diverse gode historier og trivelige prater. Her er det Rune og Kjell som er midt i en god drøs.

Så er det “over”. Røret er fullt og alt det viktige ser meget bra ut. Vi har konstantert 4 “feil”, men ingen av de stanser det videre arbeidene (kommer tilbake til feilene). Kurven på skjermen lyver ikke – her siste døgn.Undervegs er det jevnlig kontrollert at det ikke er endringer i vannmengden i drensrør, mannhull og lignende. Kjell og Trygve har vert noen turer i og langs traseen for å sjekke dette. Ingen endringer er observert annet enn at det kom vann inn ved det ene mannlokket. Men det kom utenfra og Kjell fikk drenert det bort.

Hele fyllinga er loggført med klokkeslett og registreinger samt bilder – alt godt dokumentert av Trygve.

Det er flott når dammen er full og det er overløp nå når vi vet at røret står fullt og trykket er stabilt. Men overløp er noe vi ikke ønsker oss etter at vi er i drift. Kl 19:30 er det faktisk 11 cm overløp. Det har vert enorm snøsmelting i dag.Det er klart for å rotere maskina i morgen. Trykket følges selvsagt i natt.