Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Fredag 25.april – røyrfylling

Håra Kraftverk Posted on 25 Apr, 2014 18:49:24

En spennende dag og en viktig milepæl. Vi er på plan for oppstartsarbeidet og i formiddag startet først spylinga, så fyllinga av trykkrøret.

Men arbeidet var egentlig i gang helt fra morgenen. Lemmene foran grovristene ble tatt bort. Og da var det båt som var tingen. Alt er i båten og Lars Roar får den på land igjen.Dekkinga på utsparingene fjernes og rommet mellom grovrist og finrist inspiseres og “etterlatenskaper” tas opp. Begge spylerøra og Breiborgsintaket er sjekket.

Med stengt luke og stengte ventiler på spylerøra er det tomt i tæmmerøretog ganske kjapt er dammen full og for første gang er det overløp. Det var nettopp støpt litt mellom noen av steinene som Lars Roar hadde plastret, så det gikk litt betong til spille, men artig allikevel. Tappeluka ble raskt åpnet så vannet gikk raskt ned.

Ventiler blir kontrollert og dratt til med moment, skjøter ettertrekt osv. Først ser vi Johan og Trygve i gang med å teite ei klemme på minstevannføringsrøret

Så er det Arild (anleggsleder BG) som også måtte trø til på ei annen muffe.

To fra BG trekker til med momentMens andre “ser på”… (byggeleder og skribent)

Bystøl har utarbeidet en egen prosedyre for dette og Trygve har ansvaret for gjennomføring. Flere av eierne er involvert og i inntaktet driver Trygve litt opplæring – her med Johan.

Parallelt med opplæringa testes det og dammen fylles raskt opp når tappeluka stenges og begge spylerøra ogs lukkes. Som bildet viser har det vert overløp, et lite raskt. Mens spylinga pågår og Johan har kontroll på ventiler, luke og vann-nivå i inntaket, har vi andre et lite planleggingsmøte.Spylevatnet skyller ut en del dritt så selv om røret såg reint ut, kan ikke det stemme helt.Men det kommer seg fort.

Og da er vi i gang. Spylinga tak ikke unna like mye som det fylles opp så nivået har steget til ca 20 m trykk. Vi skal til 46,9 og Jens har selvsagt beregnet hvor lang tid dette tar, og det stemmer selvsagt…… Den skrå streken til høyre viser trykket.

Så er det en time venting for å se om trykket er stabilt, noe det selvsagt var. Slik fortsatte det oppover.Vårt mål for dagen var å komme opp til trykk på ca 146 og det nådde vi kl 18 så da blir det kveld og dette hviler slik til i morgen.Alt ser bra ut og vi er svært fornøyd med dagen.



Fredag 25.april – freske fraspark

Håra Kraftverk Posted on 25 Apr, 2014 18:48:14

I forbindelse med Bystøl sitt besøk var det tydeligvis noen som hadde planlagt for en litt spesiell handling. Jens Melheim, den eminente strøminsspesialisten kraftverksingeniøren hos Bystøl som har gjort mye av arbeidet i prosjektet synes inntaket fylt med vann var fristende til mer enn strømproduksjon. Det har vert fint vær denne uka, men bade i snø-/isvatn……, nei det er det bare noen som gjør. MEN nå har vi sett at Jens er en endra større friskus enn vi visste (bildet blir snudd).Heldigvis kom han fort på land. Det var nok ikke mange av oss andre som hadde lyst å uti her. Baderen Jens har satt seg i spesiell respekt ovenfor oss andre. Siden han raskt fikk tørket seg (medbrakt håndkle) og fikk på seg tørre klær var han med på resten av befaringa som om ingen ting hadde hendt. Jens lengst til venstre her.
Utfordringen blir nå: Hvem blir neste? Når inntaka i Breiborgsbekken og Hagabekk er ferdige og vannfylt gjelder det nok å være raskt ute om en skal komme i klasse med Jens. Nei her må bading forbudt-skilta tydeligvis for opp.

Personlig trodde jeg ski, akebrett og lignende kunne bli en utfordring i inntaket, men det kan fort bli badebukser, shortser, truser og lignende….smiley



Fredag 25.apr – Bystølbesøk

Håra Kraftverk Posted on 25 Apr, 2014 18:46:46

Bystøl er et mindre lokalt konsulentfirma med kontorer både på Voss og i Vik i Sogn, men operasjonsområde i flere fylker på vestlandet. De har etter hvert prosjektert mange småkraftverk og vi valgte også de til vårt prosjekt. Dette synes å ha vert er godt valg og i dag var vi så heldige at de hadde lagt inn et besøk hos oss på sin firmatur. Siden vi er i startfase og fyller trykkrøret når de er her, passet det jo ekstra godt. Besøket startet med litt mat på Røldalsterrassen og der var også Trygve og undertegnede bedt. Vi takker for innbydelsen og god mat (reinskav). Etter mat, en god kaffekopp og drøs tok vi turen til inntaket. Her var det for første gang vann i dammen i dag. Flere tok turen ned i “kjelleren” og studerte detaljer der, mens andre undret seg over “store” forhold, løsninger med bekkeinntak etc. Her ser vi Jens, Vidar (?) og Agnar studere detaljene.De benyttet tida til å se både på borehål, dam og annet før turen gikk til stasjonen. Det var Spetals Verk folka i aktivitet med testing og innkjøring så her var det både el-mek-tekniske, bygningstekniske og anleggstekniske ting som ble studert og diskutert. Flere kjente hverandre og siden også flere fra oss grunneiere også var det, ble dette ei trivelig stund, og tida gikk fort.Det var en god anledning til å få tatt firmabilde både inne og ute.Dagens daglige leder i Bystøl AS, Agnar Fosse, en viktig fagperson i bransjen og foruten Jens som vi har hatt mye med å gjøre, er det Agnar som har vert et kontaktpunkt og resurs. Flere andre har bidratt med sitt på tegning, beregning etc og vi oppfattet at alle var fornøyd med det de såg. I tillegg var det ekstra hyggelig at grunnleggeren Leif Bystøl også var med. Som en takk for mottakelsen og en gest fra Vik, fikk Trygve og meg hver sin gammalost. Vi er også fornøyd med det arbeidet Bystølgjengen har gjort i prosjektet, men det kommer vi mer tilbake til når prosjektet er ferdig og i drift. Takk for et trivelig besøk. Vi håper dere har hatt utbytte av det.



Fredag 25.april

Håra Kraftverk Posted on 25 Apr, 2014 18:45:23

Mye skjer i dag. I stasjonen støpes en murkant mot kanalen som vi kan sette gjerde på.Kjell og Arne Martin rydder utomhus etter skogryddinga og det kommer seg voldsomt.

VEO-gutta koser seg i traforommet Per og Rune fra SV studerer Ipad`n og ser fornøyd ut med verdiene.

Hans, nærmest og også fra SV, har full kontroll på alt av data og har nok mange timer foran skjermen. Her er det Per som “får oppløring”.
SV idriftsetter 13-14 anlegg i året så dette er rutine for disse karane. Det ryktes at Hans har vert med på ca 75 anlegg før dette. Vi tror at all denne erfaringa kommer oss til nytte og så langt ser anlegget MEGET bra ut. Her er noen skjermbilder på “storskjermen” på el.skapdøra.

Litt flere detaljer innomhus er også på plass. Kapsling av høyspentkablene fra gruba og til maskinene ble svært bra. (beklager, bildet må snus, men det skyldes pc-min Skapet på maskinen er ganske så strøkent – flott arbeid (blir snudd). Med dørkplatene på plass ble det en helt annen helhet og viser at vi har god plass.Robert (høyer Odda) får jobbe i fred og er i gang med de siste veggene inne – nå plates toalettveggene.

I kjelleren er det satt på kraftige klammer på vannledningen.

I inntaket er elektrikeren fra Fonna Elektro i full gang med mer kabling og røropplegg. Fundamentene under rørbruddsventilen og T-røret ble støpt fra morgenen.Taket er ferdig og de siste detaljene på veggen mot vest er straks på plass.Olimb har rigget opp borutstyret og er klar for å ferdigstille borhålet.Lars Roar er i gang med plastring nedstrøms dammen mot inntakshuset.Kapslinga av rør og lukesylinder på innsida av damen ser meget bra ut og bør tåle litt is.