Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Røldalsvatnet og annet

Håra Kraftverk Posted on 17 May, 2014 14:17:16

Røldalsvatnet er mye nedtappa, ca 16 m iflg en lokal kar her, og ikke noe vakkert syn. Men slik er det med reguleringer og siden det er så mye snø i fjellet må det laget plass til dette.Utløpet av Håraelva lever sitt eget liv og graver seg veg der det passer. Nå er utløpet innover!! Dette liker ikke bloggskriveren. Utgravinga i siste del av elva har også vert stor. En rydding og litt plastring her er nødvendig.

Rv 520 Røldal – Sauda er fortsatt ikke åpnet etter vinteren. Brøytinga skulle vert klar til 15.mai, men enorme snømengde opp har forsinket dette. De er imidlertid snart synlige fra Røldalsida, men når veien kan åpnes er usikkert. Normalt er bommen på Saudabrua (avkjøringa fra E134) låst, men på dagtid når vi jobber i området er det ikke låst. Da er det en del som prøver seg og vil over fjellet. Siden det er snøfritt i området er vårt lille bidrag til markere at veien stengt slik. Vi håper at det hindrer de som lurer seg inn i å ikke kjøre seg fast i ei snøfonn lenger framme.



17.mai – gratulerer

Håra Kraftverk Posted on 17 May, 2014 11:37:29

Gratulerer med dagen alle kraftvenner.

Og Pilthammarfossen “stråler” for dagen.



17.mai – drift

Håra Kraftverk Posted on 17 May, 2014 11:33:32

Produksjonen går som en strek på tillatt last. Tilsiget er mer enn kraftverket svelger så da blir det overløp og enda mer vann i Håraelva. Ca 14 cm overløp nå.

Men filteret til vannkjøingsystemet går litt for ofte tett og krever manuell rensing. Vi jobber med problematikken og ser sammen med leverandøren på alternativer.

I øvre del av anleggsområdet har det vert full aktivitet og her en noen bilder som viser status ved ukeslutt. For Hagabekkinntaket er det singla og klargjort fort rørlegging. Første bildet er før bårholet og de to andre etter.Odda Plast har laget klart et bend og skal delta med sveising av rør.

Ved inntaket for Breiborgsbekken rant det godt i dag, men “beverdammen” virker.

Inne i inntakshuset er det litt plating igjen.Hele utbyggingsområdet er nå snøfritt så da er det fritt frem for oppryddingsfasen.

I stasjonen er flisene i sosialen ferdig fuga og Trygve har fått shinet noe mer samt grunnet golvet under porten.
Elektrikeren har også fått gjort klart en del mer. Her ser vi taklys, kanal og sikringsskap.

Robert har som vi har sett ute sans for detaljer. På toalettet er det bl.a laget ei hylle for plassering av vv-tank og annet. Her er det lite å kikke på.(og der var det irriterende problemet met at pc`n snur bildene som er tatt vertikalt på igjen. Det blir rettet…).

Panikkbeslaget på døra fra maskinsalen mot sosialen er på plass.Nå er det innsetting av de to innvendige dørene og listing som gjenstår av trearbeid.På veggen til venstre på bildet over kommer det et Ikea-kjøkken.

Møtebord og stoler er kommet på huset, men ikke pakket ut enda.



Fredag 16.mai – fullskalatest

Håra Kraftverk Posted on 17 May, 2014 11:32:29

Dette ble en historisk dag for oss i dag. Men også arbeids-som og lang, 14 timer for enkelte.

Tilsiget økte på ila natta og maskina justerte seg fint til full last på morgenkvisten. Men så, vel kl 8, ble det full stopp smiley. Mistanken gikk fort til rørbruddsventilen. Vi fikk jo bare så vidt testet dette under oppstart så vi visste at innstilinga av “padla” for utløsing var usikker. Mistanken stemte så det var enkelt å rette opp og komme i gang igjen samt få justert inn utløseren bedre. Med stort tilsig blei det selvfølgelig overløp i dammen når maskinen stod. På bildene under er overløpet mer enn 20 cm og c 3 M3 vann går i elveløpet.


Maskina kommer opp igjen i full drift og sveller unna tilsiget når det ser slik ut i elva.Den går som en strek på maks grenseverdi og det er trivelige bilder på skjermen når alt går for fullt.
Slik går det i 6 timer så er det full stopp, og strømløst. Da går mistanken mot nettet. OE sin lokale mann er raskt på plass i Håraknuten og konstaterer at et vern er ute. Med det inne igjen blir det ny oppstart, men pga at verninsillinger og nett må sjekkes nærmere får vi ikke kjøre full belastning.

Ved full drift ser Pilthammarfossen slik ut (utløpet fra kraftverket).

En lang, trivelig, lærerik, men også noe stressende dag er over. Vi gleder oss til fortsettelsen.