Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Tirsdag 25.mars – andre aktiviteter

Håra Kraftverk Posted on 25 Mar, 2014 21:10:56

Det er full innsats på tverrdelen av dammen. Karane trives ute og forskalinga nærmer seg klar.“Inne” er det mye armering, men torsdag formiddag er det planen å støype.Sigmund og Joar er høgt og lågt, igrunnen mest lågt og i alle slags hål smiley. Tappeluka for tømming av dammen er på plass.Måtte kikke inn utsparingen for røret til minstevannsføringa og ser at de har noe på gang der også.Tømrerene er betydelig bedre fornøyd været denne uka. Etter en sur periode når de reiste lukehuset, er det nå en flott arbeidsplass. Mot søraust er et en utfordring med stillas siden svanehalsen på lufterøret er ganske så romstor. Siste rest av plating pågår og sutaket er påbegynt. Legg merke til kravellet i taket. Her skal rørbruddsventilen heises inn og ned om 3 uker…

Innvendig ser vi litt mer konturer av hvordan dette vil se ut. I stasjonen tar med noen bilder fra el- og rørleggerarbeid innvendig samt golvstøp. Utvendig pågår kledning.Følg oss videre …



Mandag 24.mars.

Håra Kraftverk Posted on 25 Mar, 2014 21:09:34

En flott vinter-/vårdag med mye aktivitet. På bildet under er det “kø” da når Vidar med kranbilen til BG heiser luka på plass og betongpumpa strekker seg framover for å støype midtpartiet i massivdammen.Trygve hadde med seg en kar fra Voss for å blåse trekketråd til fiberkabelen, trekke denne og gjøre et par temineringer av kabelen. Egentlig greie oppgaver begge deler, men det skulle ikke gå som planlagt.

Utfordring 1:
Trygve, den innhenta Vossingen og hjelp fra BG rigget seg og var klare for oppgava – blåse trekketråd og trekke fiberkabel gjennom 1250 meter trekkerør fra inntaket og til stasjonen. Men, etter en lang dag og tre forsøk kom de bare ca 525 m nedover. Vannet rant gjennom, men tråden med skumballen gikk ikke. Hjelperen fra Voss ble sendt hjem uten å få terminere noe fiber denne gang. Satser på den delen i neste uke.

Ny dag og nye muligheter i dag tirsdag. Det ble valgt å grave seg ned på røret der vi antok problemet låg. Heldigvis var dette i området ved riggplassen opo fra E134 så det var greit tilgjengelig når Arne Martin hadde brøyta litt. Ø.Tveit fra Nes stilte med gravemaskin og spesielle egenskaper med to kobberstrenger. Røret ble raskt funnet (bare 5-10 cm tele). Det ble kuttet og muffe satt på. Røret oppover ble sjekket ut med stakefjær og tro det eller ei – noe ble funnet og med flaks trukket ut… Hvem har lurt inn denne steinen i røret tro?Er problemet løst? Ved inntaket var to ivrige karer klare til nytt forsøk.Og vips, så er trekketråden vel ned i kummen ved stasjonen.Mange er letta nå og tar kveld med en god følelse. Ved inntaket står kabeltrommelen klar så i morgen blir det trekking.Utfordring 2:
Den 2 meter breie midtdelen i massivdammen skulle støpes.Alt gikk greit lenge, før det ble registrert bevegelse i forma. Da var det en god 1/2-meter igjen til topps. Det ble besluttet å avbryte støypinga og sette inn en waterstop i toppen.Dette gikk altså bra og vi håper at løsningen teknisk blir ok og at det ikke blir noen synlige “skavanker”.



Flotte forhold – tirsdag 25.mars

Håra Kraftverk Posted on 25 Mar, 2014 20:33:38

Denne uka får vi igjen for det dårlige været som har vert de siste ukene. I inntaket er det mye folk i sving, og alle jobber ute. Med 30 cm nysnø på søndag og kjempevær nå har de flott utsikt i alle retninger. På bildet over ser vi rett mot Røldal Skisenter og de slette og flotte bakkene i området der. Det ser forøvrig ut som der prøver å grave frem det øverste trekket igjen (ikke synlig på bildet). På bildet under mot Melkeplasset (ca i retning Reinsvatnet) med “Saudebrua” i front. Her kommer frikjørerne ofte ned, og de var mange i dag.Studer bildet og se skisspora i øvre del – 2 personer på vei ned også…Mot øst, i retning Røldal ser vi rett mot Fjetlandsnuten der den snødekte masta er godt synlig.Rv 520 til Sauda er fortsatt vinterstengt så vi har egentlig en fredelig arbeidsplass.Nede i den andre klimasona, ved sjonenen, er det bare en tømrer i sving i dag. Han koser seg i solvegger og må jobbe med solbriller smiley. Tror han tives med slike arbeidsdager.Fra “brakka” til Trygve på Nyastøl er det flott slike dager. Mye snø og vind har laget et flatt landskap. Han er nok også fornøyd med å ha inngang oppe slik at han slipper å måke seg ned.