Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Krantjenester

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 23:56:42

Ekteparet Jofrid og Ingvald Holmen er på plass for å ta det største og de to siste løfta i stasjonen. Det var Jofrid som styrte kranen sist, mens Ingvald slipper til denne gang. 80-tonneren (Faun) veier mer enn 50 tonn og er svært tettbygd. Med god fremdrift og styring, og i dag med 4 kraftige piggkjettinger, lister den seg fint nedover. Nå er riktignok veien klargjort for dette så selv om vi er i februar er det nesten helt sommerføre her nå. Ingvald gambler ikke (er vel egentlig litt vel forsiktig etter et langt og opplevelsesfullt kranliv). Alle andre må være tolmodige, men med fokus på alle detaljer og eventualiteter, går all heising knirkefritt.
I en mobilkran må en ofte stole på andre, spesielt der en ikke ser og dersom vektene som oppgis ikke stemmer. Samspillet mellom de to ordner også dette – i dag er det Jofrid som står på andre sida av huset og ser, mens ho instruerer “gubben” via telefon. Vekt på kolliet er en ting, men høyde og utlegg er det som betyr noe. I dag, ved løfting av generatoren er det lite å gå på. For å øke sikkerheten plasseres kranen smart, en av labbene sette innenfor porten :-). Løftet går som planlagt og stillferdig og pent for seg. Både genrator og trafo skulle egentlig vert tatt i dag, men pga forsinkelser med trafoen, måtte den delen utsettes til torsdag (se annet innlegg).

Etter endt oppdrag kan de forlate byggeplassen med godfølelsen, vi og, jobben er vel utført og det uten en skramme noe sted. Takker og lykke til videre.



Tirsdag 11.februar – innomhus i stasjonen

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 23:55:18

Hvitmalte vegger og hvite lydplater i taket gir et godt inntrykk.
Snekkerne jobber på for å ferdigstille taket i maskinsalen denne uke for her blir det innrykk av montører neste uke.I golvet, ned til undervannet er det ei sjakt for å kunne ta løpehjulet opp og ned. Det skal etter hvert legges på ei luke jevnt med golvet. Bildet er tatt nedenfra og viser også tykkelsen på betongen i “golvet” som er instøpingen av turbinhuset. Både i traforommet og maskinsalen er det laget kabelkanaler slik at vi til slutt skal få et helt slett golv. Det er støpt inn anleggsvinkler for dekkplatene slik at disse blir liggende nedsenket med topp=topp golv. Siden de fleste kanalene er provisorisk tildekket enda, tas bare med et bilde fra traforommet siden det der er klart for montørene.



Tirsdag 11.februar – innheising av generator

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 23:18:06

Generatoren er fraktet liggende, men montert med en oppreisingsvogge er den klar for oppheising. Først legges den tett ved stasjonsbygget. Kranparet Holmen har planlagt for et tungløft og styrer ståket med trygg og tålmodig hånd på spakene.
Først tas det løse taket av, så rettes generatoren opp, vogga demonteres og generatoren flytter seg fint over taket og smetter ned på plass. To vante montører fra Spetals Verk har helt tydelig gjort dette før – rein rutine ser det ut til. Generatoren settes først ned, så monteres kjøleren, så løftes dele hel litt opp og snus 90 grader og senkes ned der den skal stå. Alt gikk smertefritt uten en ripe noe sted.
(mer detaljer om kranhåndteringa kommer senere).

Vel plassert og godt utført jobb – takker. En ekstra takk til de som ordnet det flotte milde været i dag, og opphold – kjempe.
Nå satser vi på at maskinen blir stående å gå fint her i mange 10-år fremover.

En viktig milepæl er nådd i dag, og vi er i gang med innspurten. De neste 6 ukene blir det stor aktivitet både i stasjonen og ved inntaket. Vi satser på at den flotte vinteren fortsetter smiley.



Tirsdag 11.februar – nedtransport av generator

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 23:05:02

Generatoren fra Leroy Somer har vert på reise ei stund nå. Den er produsert i Frankrike og ankom Håra i dag tidlig kl 08:00. Men, det lukter sterkt varme bremser fra traileren så vi er glade for at den står her nå. Jofrid og Invald er klar med kranen og Lasse fra Brdr Kråkevik er klar med en fireaksla Volvo med lett kasse for å frakte den 25 tonn tunge “gullklumpen” trygt ned til stasjonen. Etter opplasting må Ingvald ned først. Kjøleren til generatoren tas for seg og losses nær stasjonsbygget.



Tirsdag 11.februar – inntaket

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 22:52:51

I inntaket går det mot støyping igjen. Både bunn i første seksjon av dammen og den kraftige veggen med innløpet til røret i inntakskassen og øvre delen av damseksjon 1 støpes antagelig ila uka. Her er blide karer som bare ser muligheter og ingen problemer, det liker vi smiley.



Mandag 10.februar.

Håra Kraftverk Posted on 11 Feb, 2014 22:40:55

Litt snø i dag, maks 10 cm ved stasjonen og 30 cm ved inntaket, men +grader og ok.
I dag må veien ned til stasjonen justeres for ukens og først og fremst morgendagens transport – generatoren på 26-27 tonn og så trafoen på vel 14 tonn. Veien rettes opp med grus 0-32 mm slik at den ikke heller unødig utover.