Blog Image

ByggeBlogg

Håra Kraftverk - ByggeBlogg

Grunneiere med fallrettigheter til Håraelva, fra Saudabrua og ned til Røldalsvatnet, fikk i januar 2010 konsesjon for kraftutbygging.
Byggearbeidene startet i mai 2013 og idriftsettelse er planlagt til april 2014.

Kontakt: post@haarakraft.no

Tilbake til Håra Kraft AS hjemmeside.

Reportasje i avisa Hordaland

Håra Kraftverk Posted on 06 Jul, 2014 23:16:25

På Saghaug, midt mellom Bulken og Evanger, ligger Furegardane Kraftverk.
Åpningen av kraftverket ble markert med flere gjester og fikk stort oppslag i avisa Hordaland denne uka. Reportasjen og bilder fra anlegget finner dere på:

http://www.avisa-hordaland.no/nyhende/voss/straumlaus-kraftopning

Det er alltid trivelig å se og høre at nye småkraftverk settes i drift. Dette anlegget er bygget ut av Småkraft og har to falleiere.

Det er også interessant å sammenligne egne anleggsdata med andre sine. I reportasjen er følgende data oppgitt for dette anlegget. Håra Kraft sine tilsvarende data er medtatt i parentes.

Installert effekt: 5,49 MWA (samme)
Forventa årsproduksjon: 15,4 GWh (16,8)
Minstevannsføring sommer/vinter: 200/100 liter/sek (100/50)
Fallhøyde: 276,5 m (211)
Turbin: 6-stråla vertikal pelton (samme)
Byggekost: 57 MNOK (47)
Byggetid (før idriftsettelse): 20 mnd (11)
Idriftsettelse: 1.juli 2014 (1.mai)

Kraftverket skal være knyttet mot BKK sitt nett og må, dessverre etter det vi kjenner til, pga begrensa trafokapasitet, kjøre med redusert effekt den første tida.

Vi ønsker kraftverket et lykkelig liv og håper dette er en god investering for eierne og fallrettseiere.

Dette viser at det er mer en strømprisen som vanskeliggjør en økonomisk god drift av småkraftverk. Vi har heldigvis en avtale med Odda Energi som har hatt tilgjengelig trafokapasitet i sitt nett selv om sentralnettets kapasitet ikke er tilstrekkelig. Utbygginga av nettet må prioriteres i tråd med det som gis av konsesjoner.



Flom natt til søndag 6.juli

Håra Kraftverk Posted on 06 Jul, 2014 08:30:28

Det har visst regnet godt i natt, men det er ikke noe som vi som sover godt har merket. For en som hadde et nødvendig ærend kl 3 i natt, og som sjekket kraftverket via telefonen, oppdaget at dette hadde stanset en time tidligere. Sporty tok Trygve turen ned og fikk renset filtera og startet opp igjen (stansen var pga tette filter). 2 timer stans gir en tapt produksjon som tilsvarer et halvt års strømforbruk for en husholdning. Flott innsats og godt jobba Trygve.

Han har også vert en runde i inntaket og tatt bilder som viser vannmengdene. Men før kraftverket ble startet var vannet 10-11 cm høyere enn på bildet (nivå logges i styresystemet).

Dette er vel det største overløpet vi har hatt.Breiborgsbekken er som ei lita elv.
Hagabekk – bildene taler for seg selv.Det er utrolig at dette provisoriet fortsatt står
Da har vi fått en viktig bekreftelse på at det var smart å bestille lukka kjøleanlegg. Selv om det fortsatt går to måneder til vi får dette installert, vil det være viktig for å sikre drift i høstflommene.

Dersom været fortsetter slik kan vi ha en utfordring med å få koblet Hagabekk på tidig denne uka som planlagt, men vi får se det an og se hva pumper kan hjelpe oss.

Produksjonen er selvsagt fantastisk. Etter 9 ukers drift har vi passert 1/3 av teoretisk årsproduksjonsmiley



Lørdag 5.juli

Håra Kraftverk Posted on 06 Jul, 2014 08:29:43

Pga mildvær, høge temperaturer helt opp og nedbør blir det god snøsmelting.

Egentlig for god når det renner over og produksjonen går for fullt. Nede hos oss er det vannføring og elvesus som tidligere. At noe vann er borte er umulig å merke. Her er først noen bilder fra inntaket i ettermiddag.Ingen kan si at minstevannsføringa ikke opprettholdes her.Det renner godt i hovedløpet også.Breiborgsbekken går over flomoverløpet.
I Hagabekk tyter det vann ut av alle hull.Og inntaket er fullt.Den provisoriske dammen holder standVi kan trygt si det var blink å få dette støpt før regnet slo til. Enda en gang har vi hatt været med oss smiley



Fredag 4.juli

Håra Kraftverk Posted on 06 Jul, 2014 08:29:09

I Hagabekk er forskalinga revet og rydding pågår.
Det er kjempebra å ha fått dette gjort nå slik at vi kan få Hagabekk inn. Det er over forventninga og godt jobba av BG. Takk til de for god og flott innsats.